Zasady projektowania wnętrz kuchni
Kuchnia to miejsce, gdzie poza meblami musi znaleźć się wiele funkcjonalnych urządzeń, oraz sporo miejsca do przechowywania. Dobre rozplanowanie, może sprawić, ze nawet małe pomieszczenie przerodzi się w Twoją wymarzoną kuchnię.
Projekty kuchni muszą uwzględniać kuchenną ergonomię. Te zasady projektowania kuchni powinny być stosowane niezależnie od naszych indywidualnych upodobań i nawyków. Oto, na co trzeba zwrócić największą uwagę podczas opracowania projektu kuchni.
1. Dopasuj kuchnię do swojego stylu życia
Zanim rozpoczniesz projektowanie, koniecznie przeanalizuj to, jakie masz potrzeby związane z funkcjonowaniem nowej kuchni. Ilu domowników mieszka razem z Tobą? Ile czasu spędzasz w kuchni? Jak wygląda Twoje gotowanie? Czy korzystasz głównie z gotowych produktów, czy starasz się gotować w całości sam. Czy zwykle jesz posiłki w kuchni, czy innej części domu?
2. Funkcjonalne rozplanowanie urządzeń
Aranżacja kuchni wymaga zaplanowania trójatu roboczego czyli dobrego ustawienia lodówki, zlewu i kuchenki. Zwykle sprawdza się w projekcie kuchni układ, w którym podstawowe strefy są ustalone z uwzględnieniem kolejności czynności wykonywanych podczas przygotowywania posiłków: przechowywanie (lodówka, spiżarnia), mycie i przygotowanie (zlew i blaty robocze) oraz gotowanie (kuchenka, piekarnik). Stworzenie logicznego układu pozwoli w przyszłości uniknąć niepotrzebnego chodzenia w kółko.
3. Zachowaj odpowiednie odległości między ciągami kuchennymi
Wbrew pozorom w kuchni luźniej nie zawsze znaczy lepiej. Jeżeli mamy obszerną kuchnię, w której blaty znajdą się tylko pod ścianami, na środku zostanie niewykorzystana przestrzeń, a my będziemy niepotrzebnie pokonywali dodatkowe metry podczas codziennych prac kuchennych. Warto wtedy pomyśleć nad urządzeniem na środku wyspy kuchennej. Nawet nieduża będzie bardzo pomocna jako dodatkowy blat do pracy czy miejsce do odstawiania naczyń. Oczywiście zbyt ciasne rozmieszczenie urządzeń też jest niepraktyczne i kłopotliwe.
4. Dobierz odpowiednie wysokości blatów roboczych
Inne wysokości blatów są do pracy na stojąco, inne do prac siedzących, a jeszcze inne do sytuacji bufetowych (z wysokimi stołami barowymi). Przestrzegajmy wypróbowanych zasad, ale nie bójmy się czasami ich modyfikować. Wyższe osoby powinny dodać kilka centymetrów do standardowych wysokości blatów, a niższe bez obaw je odjąć. Nie ma nic bardziej męczącego niż praca przy blacie o niedopasowanej wysokości. Dopasujmy głębokość blatów roboczych. Jeśli mamy do zagospodarowania niewielkie pomieszczenie, możemy pozostać przy standardowej szerokości 60 cm. Jeżeli jednak nie musimy pilnować każdego centymetra, warto dodać chociaż po 10 cm.
5. Miejsce na lodówkę
Wysokie lodówki zwykle są sytuowane na skraju ciągu kuchennego, najczęściej w narożniku pomieszczenia. Podczas projektowania kuchni zwróćmy jednak uwagę na to, aby otwarte drzwi lodówki nie kolidowały z przejściem aby zapewnić sobie swobodny dostęp do jej wnętrza.W pobliżu lodówki należy także zaplanować fragment blatu na odkładanie wyjmowanych z niej produktów spożywczych. Zwykle nawet przy bardzo niekorzystnych uwarunkowaniach można z pozoru drobnymi zabiegami znacznie zwiększyć funkcjonalność kuchni.
6. Meble kuchenne i materiały wykończeniowe
Powinniśmy z dużą uwagą dobierać materiały do wykończenia swojej kuchni. Oprócz walorów estetycznych należy także przyjrzeć się im od strony praktycznej. Lepiej wybrać meble z materiałów odpornych na ścieranie i możliwie ograniczających przywieranie brudu. Sprawdzają się wówczas blaty kamienne a nie miękkie drewniane, które podatne są na zarysowania.
Nie oszczędzajmy na okuciach meblowych – nie ma nic bardziej irytującego niż głośno pracujące i niedomykające się szuflady czy opadające drzwiczki.
Warto w ciągu szafek stojących stosować szuflady a nie szafki na zawiasach. Wówczas nie trzeba się schylać aby coś z takiej szafki wyjąć. Bardzo dobrym rozwiązaniem są także szafki typu cargo, w których można wygodnie przechowywać żywność.
7. Styl i estetyka
Projektowana kuchnia powinna zachować spójność z resztą domu aby harmonizować z designem i klimatem całego mieszkania, tworząc jedną przemyślaną całość. Kolorystyka kuchni powinna nawiązywać do barw wykorzystanych w jadalni i salonie. Starajmy się patrzeć na nasze wnętrza jako całość i tak dobierać poszczególne elementy, by dobrze wyglądały razem, a nie tylko każde z osobna.
8. Oświetlenie
Rozmieszczenie punktów świetlnych powinno być zaplanowane w taki sposób, aby optymalnie oświetlać miejsca pracy, jednocześnie unikając cieniowania przez osobę korzystającą z kuchni.
Zadbajmy o różnorodność źródeł światła. Odpowiednie oświetlenie jest kluczowe dla funkcjonalności kuchni. Ważne jest, aby połączyć oświetlenie ogólne, zadaniowe (np. podszafkowe) oraz dekoracyjne, tworząc przy tym ciepłą i przyjazną atmosferę.
9. Sprzęt AGD
Wybierając sprzęty AGD, ważne jest, aby były one nie tylko funkcjonalne, ale także estetycznie wpasowywały się w całość projektu kuchni. Urządzenia, takie jak zmywarki czy lodówki ukryjmy za frontami szafek. Pomaga to utrzymać spójność i elegancję przestrzeni. Planując rozmieszczenie sprzętów, warto zwrócić uwagę na ergonomiczne rozmieszczenie najczęściej używanych urządzeń w taki sposób, aby korzystanie z nich było jak najbardziej komfortowe i efektywne.
Nowoczesne urządzenia AGD oferują szereg funkcji, które mogą ułatwić codzienne obowiązki i przyczynić się do oszczędności energetycznych. Wybierając sprzęt, warto zwrócić uwagę na jego klasę energetyczną, poziom hałasu, a także dodatkowe funkcje, takie jak programy ekologiczne w zmywarkach czy szybkie zamrażanie w zamrażarkach. Technologie te nie tylko pomagają w codziennych czynnościach, ale również przyczyniają się do redukcji rachunków za energię i mają pozytywny wpływ na środowisko.
10. Dobierz eleganckie akcesoria
W kuchni poza dużymi sprzętami AGD potrzebujemy też małych urządzeń i wielu akcesoriów. Wybierając akcesoria kuchenne, które zamierzamy trzymać na wierzchu, warto zadbać, by cechowały się one nie tylko funkcjonalnością, ale także eleganckim wyglądem. Dzięki temu unikniesz w kuchni wrażenia bałaganu i ułatwisz sobie sprzątanie, nie musząc chować wszystkiego w szafkach i szufladach. Pamiętaj, praktyczne akcesoria mogą być także dekoracją.